beauty & lifestyle

30.6.16.

Kako preživeti vađenje umnjaka
Nikada u životu nisam izvadila zub, a onda sam izvadila sva četiri umnjaka (osmice) u razmaku od dve nedelje. Pošto sam bila istraumirana od nepoznatog, pored razgovora sa porodicom i prijateljima, posegla sam za informacijama sa interneta. Na istom sam našla brdo kuknjave i budalaština, što me je navelo da napišem tekst na ovu temu. U ovom tekstu neće biti kuknjave i žalopojki, već samo korisnih saveta koje sam dobila, pronašla i primenila na sebi, a za koje verujem da drugima mogu biti od pomoći, bez da im naškode. Pre početka teksta reći ću vam da nisam ni stomatolog, ni stomatološka sestra, ali jesam medicinska sestra po srednjoškolskom obrazovanju. Moje obrazovanje mi daje pravo da neke stvari mogu da pojasnim i objasnim i da ukažem na određene pojedinosti.


Najvažnije od svega je da ste odabrali stručnog stomatologa kome verujete. Ukoliko se vaš stomatolog odnosi prema vama ljubazno i profesionalno, a uz to ste se informisali o istom i dobili potvrdu njegove stručnosti sa više strana, pola posla ste završili. Veoma je važno da u stolicu sednete nekome kome verujete, bićete 50% smireniji to vam garantujem. Imam fenomenalnu doktorku, tako da sam sa te strane bila mirna. Ali, to nije umanjilo moju nervozu i to je normalno! Bila sam u super cool raspoloženju, a onda me je veče pre uhvatila panika u stilu:
Savet broj jedan: Nikako, ali nikako nemojte da paničite! Ma koliko vam nemoguće izgledalo, recite sebi milion puta da će sve biti ok i ukoliko zaista poverujete u sopstvenu afirmaciju, verujte mi, da hoće - sve će biti uredu! 

Pre vađenja zuba trebalo bi da uradite kompletnu krvnu sliku, posebno ukoliko niste proveravali istu u poslednjih godinu dana. Najvažnije je gvožđe i vreme krvarenja. Pre same intervencije, ukoliko vadite zub prvi put ili nakon dužeg vremena, vaš stomatolog bi trebalo obavezno da vas pošalje da uradite ove analize. Opšte analize za vreme krvarenja i krvna slika se vade iz prsta i bocne se uho kako bi izmerili za koliko vremena će vam stati krv na ranici od igle na uhu. Dakle, ništa strašno.

Trebalo bi da uratite i ortopan, rengenski snimak zuba. Isti ne bi trebalo da bude stariji od šest meseci, ali vi postupite onako kako vam vaš stomatolog kaže. Ortopan je važan zato što pokazuje položaj zuba, korena, eventualne procese na drugim zubima, stanje vilice, vilične kosti itd.

Za žene je bitno da ukoliko nije hitno i ukoliko može da se odloži, zube ne vade za vreme ciklusa. Za vreme ciklusa je vreme krvarenja produženo, organizam je iscrpljen ciklusom, te se generalno, u medicini ne savetuje nijedna intervencija koja se može isplanirati ili odložiti u ovom periodu. Verujem da će mnoge od vas reći "vadila sam zub kada sam imala menstruaciju i ništa mi nije falilo", ali moj iskren savet je da se ne igate i ukoliko možete vađenje odložite, kada "oni dani" prođu.

Recite svom stomatologu sve o vašem zdravstvenom stanju, posebno o promenama koje su nastupile nedavno, u poslednjih šest meseci, godinu dana. Vaš stomatolog bi trebalo da vam da da popunite upitnik o vašem zdravstvenom stanju, problemima koje imate i lekovima koje uzimate. Odgovorite tačno i iskreno, ovi podaci su vašem stomatologu od velikog značaja. Ovo se zove ANAMNEZA. Ukoliko ste imali neku promenu vašeg zdravstvenog stanja, a stomatolog vas nije pitao, obavezno mu naznačite sami. Nikada ne znate zašto može biti važno. O tome da li je važno ili ne, ne procenjujte sami. Čak i ako vam stomatolog kaže da to nije važno, da nema značaja, to ne znači da ste izlajali glupost, već da nema potrebe da se brinete po tom pitanju.

Jutro pre intervencije obavezno doručkujte, popijte prepisanu terapiju ukoliko je imate i okupajte se! 
Doručak ne bi trebalo da bude težak, kako vam ne bi bilo muka, ali je dobro da bude kaloričan kako biste bili siti veći deo dana. Takođe, bitno je da ste doručkovali zbog anestezije i kako biste imali normalan nivo šećera u krvi da vam ne bi pozlilo, bukvalno. Znam da će mi neki zameriti stavku "okupajte se", ali morala sam da napišem. Kada sam radila kao medicinska sestra, nagledala sam se, bolje rečeno namirisala sam se tona smrdljivih ljudi. Znam da ovo civilizovanom svetu zvuči apstraktno, ali zabezeknuli biste se kada biste znali koji procenat ljudi se ne kupa ili to čini veoma retko. Sada zamislite da vi morate da priđete sasvim blizu nekome ko se toliko oseća da ni hirurška maska ne može da blokira smrad, a pritom morate da dišete, ostanete maksimalno mirni i skoncentrisani na posao. Nije lako nimalo, verujte mi.

Kada dobijete anesteziju samo vađenje nećete ni osećati. Možete osetiti blagu nelagodnost u vidu "čupanja", ali to ne boli i nije nepodnošljivo. Izvadila sam dva puta po dva zuba, jedan su mi čupali dobrano, jedan sekli na pola, kiretirali, imala sam vrh korena u sinusu i nisam osetila gotovo ništa. Ako baš nešto zaboli, ummm, dajte zvučni signal vašem stomatologu.

Nakon vađenja jako dobro slušajte savete i uputstva koje vam stomatolog da i iste obavezno primenjujte!

BOL

Bol je individualna stvar, zavisi od vašeg ličnog praga tolerancije i težine intervencije. Pijte lekove protiv bolova po savetu vašeg stomatologa. Što se mene tiće, u prvoj turi vađenja sam imala jezive bolove pet dana u gornjoj vilici, dok nakon druge ture gotovo da nisam ni osećala bol, iako je druga "tura" bila znatno komplikovanija. Tako da vam samo ja mogu ispričati dve potpuno različite priče. Zato ne slušajte druge! Normalno je da boli, ipak ste izvadili zub.

Vreme oporavka bi, kako je meni rekao stomatog, trebalo da traje sedam dana i onda obavezno idite na kontrolu. Ukoliko primetite bilo šta sumnjivo, ako krvarenje nije prestalo u roku od dva dana ili se pojačalo, imate temperaturu, smrad, ali bukvalno smrad iz usta, osećate se loše ili vam lekovi protiv bolova ne pomažu, obavezno se javite vašem stomatologu!

Pokušajte da se odmarate što više, makar u prva tri dana!
Hrana, piče, cigarete!

U prvih nekoliko dana, određeni režim ishrane vam može značajno olakšati život. Mnogi savetuju hladnu hranu i sladoled, ali ja nisam htela da rizikujem. Imala sam ranija iskustva da mi zdravi zubi reaguju na hladno, te sam se držala proverenog recepta - na sobnoj temperaturi. U prva dva do tri dana najbolje je da jedete kašice, odnosno pasiranu hranu. U mom slučaju je plazma keks sa mlekom isuviše agresivan, pošto imam jako osetljive desni. Pomogle su mi kašice za bebe! Odličan balans vitamina i minerala, samo što je neophodno da pojedete značajno veću količinu. Kašice će vas zasititi, neće vam opteretiti vilicu pošto bukvalno možete samo da gutate, a samim tim ni želudac. Takođe, većinu hrane koju svakodnevno jedete, možete da ispasirate. Većina nas ima blender ili barem može da ga pozajmi od nekoga. Tako da svu hranu stavite u bleder i dobićete izvrsne kašice za odrasle. Meni su kašice veoma pomogle, nisam žurila sa čvrstom hranom. Možda ćete oslabiti par kilograma, ali ukoliko unosite sve što vam je potrebno putem kašica, postoji i mogućnost da se ugojite. Lično, nisam oslabila ni malo, što govori u prilog tome da sam se ispravno i dovoljno hranila. Još jedna divna stvar su puding i šlag, dve fantastične namernice nakon vađenja zuba. Kada se osećate loše i iscrpljeno, šećer koji dobijete iz pudinga i šlaga će učiniti da se momentalno osećate bolje. Nemojte jesti jako začinjenu hranu, posolite tek da ne bude bljutavo. 
Pića su jednako važna, meni kafa na primer nije prijala. Najbolje je piti vodu, blage sokove i čajeve. Izbegavati sve što može da iritira desni i rane. Pila sam sok od jabuke koji inače ne volim, povezujem ga uvek sa bolestima, ali je činjenica da se on preporučuje nakon mnogih intervencija. Nikako nemojte uzimati 100% voćne sokove, isuviše su kiseli, što verujem da većini neće prijati. Gazirana pića se nikako ne preporučuju, kao ni alkohol.

Cigarete

Posebna kategorija, boldovana, pošto može da izazove najviše štete. Većina stomatologa će vam reći da ne pušite 24h ili barem dok prođe anestezija, a nakon toga da blago uvlačite bez stvaranja vakuuma, kako vam ne bi ispao koagulum (ugrušak). Ono što vam neće detaljno objasniti jeste šta se dešava kada vam ugrušak na mestu gde je izvađen zub ispadne. Ne, neće se stvoriti novi sam od sebe. Ono što vas može snaći je stanje zvano alveolitis (javlja se i iz drugih razloga, ali najčešće se sreće kod pušaća). Alveola, mesto u desni gde je bio zub, ostaje prazna bez ugruška, nezaštićena, te daje nesnosne bolove, veoma često se može javiti i smrad iz usta. Ovo stanje obično nastaje drugog ili trećeg dana nakon vađenja zuba. Ako se ovo desi, morate otići kod stomatologa da vam ponovo da anesteziju, iskiretira ranu i time izazove krvarenje kako bi se napravio novi ugrušak. Kada se stvori novi ugrušak kažu da bol momentalo prestaje. Nakon ovog saznanja nisam se dvoumila dva puta da li ću zapaliti cigaretu - nije mi pala na pamet! Čitava 24h doduše, priznajem. :D

Lekovi

Pijte isključivo lekove koje vam je vaš stomatolog prepisao i savetovao. Lekovi protiv bolova su u 99,99% slučajeva obavezna stvar i nisu ništa strašno. Neće vam naškodoti ukoliko ste zdravi, ali nemojte da preterujte, držite se uputstva! Takođe, može se desiti da morate da pijete antibiotike kao što sam morala ja. Ništa strašno, samo bi bilo dobro da ne zaboravite i da uz antibiotike kupite i probiotik. Ne može da škodi, a može višestruko da pomogne. Zašto? Antibiotici mogu poremetiti crevnu floru i dovesti do nadimanja i dijareje (proliva), te je bolje sprečiti isti.


Dragi moji moji to bi bilo to. Kako kažu reklame, za sve dalje informacije o proceduri, lečenju, lekovima, savetima i oporavku, obratite se svom stomatologu i farmaceutu. 


Što se mene tiče, ja se sada osećam u fazonu:
Autor bloga "Mrs Foxy" se ovim putem javno odriče odgovornosti za sve pogrešno pročitane i protumačene savete napisane u ovom tekstu, kao i odgovornosti za posledice koje mogu nastati kao rezultat gore pomenutih radnji. U tekstu su iznete medicinski potvrđene činjenice, kao i saveti bazirani na ličnom iskustvu. Sve savete date u ovom tekstu primenjujete na sopstvenu odgovornost! Takođe, autor bloga "Mrs Foxy" se ovim putem javno odriče i ograđuje od odgovornosti za savete koje možete dobiti, odnosno pročitati od drugog lica u vidu komentara na blogu ili nekoj od društvenih mreža povezanih sa ovim blogom. Za sve informacije, postupak, tok, terapiju, savete, obavezno se i isključivo obratite svom stomatologu!


Gore napisano ne znači da sam vam napisala besmislice i dala pogrešne savete, već je neophodna stavka u današnjem svetu. Mnogi ljudi su "daltonisti", te crno vide kao belo, odnosno skloni su da pogrešno protumače napisano, pročitaju na pola, napisano usklade sa nekom svojom teorijom itd. Ja se sa te strane moram odreći odgovornosti, kako bih se zaštitila. 


*izvor fotografija i animacija: internetKakvo je vaše iskustvo sa vađenjem osmica?Kiss,
Mrs Foxy

Podeli:

14 коментара

 1. Uh mene ovo uskoro ceka samo ce biti jos komplikovanije jer mi umnjaci bisu skroz izasli. Super saveti na jednom mestu!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Srećno! To je sve što mogu da ti kažem. Držim ti palčeve da sve prođe kako treba. :)

   Избриши
 2. Ja planiram da pitam stomatloga da izvadim sedmicu (koja mi je blombirana) i kada mi izadje osmica, da to bude ok. Ali se može desiti veliki razmak između zuba. Ne znam sta da uradim, kako bih izbegla vadjenje osmice ( možda mi krene naopako.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Najbolje da se posavetuješ sa stomatologom. Ne znam u kakvom stanju ti je sedmica. Generalno, sedmica je koliko ja znam drugi molar i "jači" je zub od osmice. Sada, ako je u lošem stanju onda zaista ne znam. Najbolje bi bilo da uradiš snimak, ortopan i posavetuješ se sa svojim stomatologom. :)

   Избриши
 3. Odlicno napisan post i sve u dlaku tacno :) Ja samo da dodam da je manje bolelo nego, recimo, klasicna plomba bez anestezije ili vadjenje zivca sa anestezijom. Tri dana sam zivela na vocnim jogurtima i plazma keksu i najuzasnije mi je nedostajala kafa (sto se tice cigareta, bila sam neobicno disciplinovana :) )
  Volela bih kad bi neko podelio utiske o operaciji umnjaka jer ostala dve nece tek tako napolje :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A joj... šta da ti kažem ja sam se različitih iskustva naslušala za operaciju. Neko je prošao super, neko ko bos po trnju. Valjda zavisi od toga kako su postavljeni tj, koliko su zakrivljeni i od praga tolerancije bola. Ja sam se spasila majke mi. Napatih se 10 godina sa osmicama na pravdi Boga. Užas, samo za zaboraviti. Držim ti palčeve draga :*

   Избриши
 4. Odličan tekst i veoma dobra opservacija problema sa iskustveno proverenim, dobrim i korisnim savetima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno, potrudila sam se da sve prenesem što tačnije i objektivnije moguće. :)

   Избриши
 5. Odličan tekst i veoma dobra opservacija problema sa iskustveno proverenim, dobrim i korisnim savetima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno, potrudila sam se da sve prenesem što tačnije i objektivnije moguće. :)

   Избриши
 6. E pa,koleginice :-) ono sto bih ja dodala jeste,da se,uravo,iz jednog puta,vade svi umnjaci...jer,nekad i kad se cini da su izrasli,prave problem,makar su meni,jako sam nadrljala sa njima i u njihovoj fazi rasta,pa su izvadili i onaj koji jos nije,maltene,ni izbio...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Draga koleginice, meni nisu hteli da vade proklete umnjake dok su rasli. Ja nisam imala iskustva sa zubarima, išla sam kod zaista proverenog čoveka na glasu (prof na fakkultetu itd). Sada sumnjam da je plombirao zilion puta kako bi mi uzeo novac, pošto mi je laknulo kako sam ih izvadila. Nemam više grč u vilici, bol u mišiću, mogu da žvaćem do besvesti. Sve senzacije koje sam imala i mislila da su normalne, zapravo nisu bile. Ali, šta će čovek, ne može sve da zna. :)

   Избриши
 7. Odlican prirucnik za nas koji imamo tu nesrecu da moramo na vadjenje osmica

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti! Većinu nas čeka ista sudbina pre ili kasnije, malo je srećnika koji nemaju zametke. :)

   Избриши

© Mrs Foxy | All rights reserved.